Merkez Yakutiye ilçesindeki Ömer Nasuhi Bilmen İlkokulunda okul öncesi öğretmenliği yapan Betül Ölmez, pandemi sebebiyle yüz yüze eğitimin iptal edilmesi sonrası karından konuşma olarak bilinen vantrolog sanatıyla tanıştı. Bu konuda bir süre eğitim alan Betül öğretmen, sanatını ekran karşısında yaptığı derslerde kullanma konusunda araştırma yaptı. Betül öğretmen derslerini Akasya ve Çınar ismini verdiği kuklalarla işlemeye başladı. Okulların açık olduğu dönemde öğrencilerini Akasya ve Çınar'la tanıştıran öğretmen, yüz yüze eğitimin iptal edilmesiyle uzaktan eğitimde de çocuğum dediği kuklaları kullanmaya devam etti.

 

BAKAN SELÇUK EBA'YA DAVET ETTİ

Pandemi sebebiyle zamam zaman öğretmenlerle uzaktan buluşma toplantıları yapan Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen Betül Ölmez'le tanıştı. Akasya ismini verdiği kuklasıyla toplantıya katılan Betül öğretmen, eğitim süreciyle ilgili bilgi vererek yaptığı çalışmayı bakanlığın mesleki çalışma kapsamına alınmasını istedi. Toplantıda Akasya ile kısa bir sohbet eden Bakan Selçuk, EBA'da yapılan derslerde okul öncesi kuşağına davet ettiği Betül öğretmenden öğretmenlerin eğitimi için de bir çalışma yapmasını istedi.

 

ÇOCUKLAR SIKINTILI BİR SÜREÇ YAŞIYOR

Pandemi sürecinde çocukların büyüklere oranla biraz daha sıkıntılı süreç yaşadığını belirten Betül Ölmez, vantrolog sanatını eğitime uyarlamak için önce araştırma yaptığını söyledi. Uzaktan eğitimde zaman zaman zorlandıklarını anlatan Betül öğretmen, "Çocuklara daha farklı neler verebilirim, nasıl eğlendirirken eğitebelirim diye düşünürken vantrolog sanatını öğrenme şansım oldu. Bunu eğitime nasıl entegre edebilirim diye araştırdım.

Büyük insanların bile dikkatini çeken kuklaların çocukların daha fazla ilgisini çeker diye bu konuda çalışma yaptım. Kuklalar okul öncesinin olmazsa olmaz eğitim aracı. Hele bir de bunu konuşturduğunuz zaman daha ilgi görüyor. Çocuklar kendi arkadaşları gibi görüyorlar. Okullar açıkken çocuklar her derse girdiğimde Akasya ve Çınar'ı soruyordu. Kuklaların çocukların eğitimen çok büyük katkısı olduğunu gördüm" dedi.

Uygulamanın Milli Eğitim Bakanlığı mesleki gelişim kapsamına alınması konusunda Bakan Ziya Selçuk'a yaptığı talebin olumlu karşılık bulduğunu ifade eden Betül öğretmen, EBA'ya davet edildiği için de mutlu olduğunu söyledi.

 

KUKLALAR DAHA KALICI OLUYOR

Uzaktan eğitime katılan çocukların dikkat sürelerinin çok az olduğuna dikkat çeken Betül öğretmen şunları söyledi:

"Ekran karşısında küçük yaş grubunun dikkat süreleri çok az ve dağınık. Her hangi bir şarkıyı sizdense bir kukladan duyduğu zaman daha kalıcı oluyor. Ben ilk olarak kukla Akasya ile tanıştım. 2 evladım var Akasya'yı da kızım olarak gördüm. Hatta ben ona içimdeki Betül diyorum. Bu yolculuğa girerken şöyle düşünüyordum, onlar benim çocukluğuma açılan kapı, çocuklarımla aramda gönül köprüleri benim için. Bu köprü önce benim çocukluğuma açılıyor. Ben onlarda kendimi, çocukluğumu buldum. çocukluğumda bulduğum şeylerle öğrencilere çocuklara yaklaşınca empati daaha rahat kurabiliyorsunuz. Kuklaları da akranı gibi gördüğü için çocukların eğitime derse ilgileri müthiş arttı. Bunu ilk kendi sınıfımda uyguladım. Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ortak bir çalışma yaptık. Bir çok okulun çağrısına katıldım. Çok güzel dönüşler aldım. Öğrenciler kuklalardan öğrendikleri şeyleri kolay unutmuyor, daha kalıcı oluyor, çok daha erken öğreniyor."