DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız devasa projeleri tamamlayarak milletin hizmetine sunduklarını ifade ederek, bu kapsamda açılışını 6 Kasım 2021 tarihinde Cumhurbaşkanının katılımlarıyla yaptıkları, önyüzü beton kaplı baraj tipinde dolgu hacmi bakımından dünya 1.si Ilısu Prof. Dr. Veysel EROĞLU Barajı ve Hidroelektrik Santralinde toplam 6 ünitenin tamamı devreye alındı. 6 Milyon nüfuslu bir şehrin (Başkent Ankara’nın) yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak 1.200 MW kurulu güce sahip olan proje ile yıllık 4 Milyar kWh hidroelektrik enerji üretilerek, milli ekonomiye yıllık 3 milyar lira katkı sağlanıyor.

 Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün yatırımlarına aralıksız devam ettiğini belirten Yıldız, ’DSİ, suların yeraltında depolanması prensibine dayanan Yeraltı barajları inşasına da özel önem vermektedir. Cumhuriyetimizin 100. Yılının kutlanacağı 2023 yılına kadar Yerüstü barajlarının yapılamadığı coğrafyalarda 150 adet yeraltı barajı inşaa etmeyi hedefliyoruz. 2019 yılında başladık 2021 yılı sonunda 50 adet, 2022 yılı sonunda 100 adet ve 2023 yılı sonunda 150 adet yeraltı barajı inşaatı bitmiş olacağız. ’dedi.

 Sulamada hedef modernizasyon

Ülkemizin yıllık toplam kullanılabilir su potansiyelinin 112 Milyar metreküp olduğunun altını çizen Genel Müdür Yıldız,’ Kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.339 metreküptür. Yıllık kullanılan su miktarı 57,73 milyar metreküp olup, bunun 44 milyar metreküpü sulamada, 13,73 milyar metreküpü de içme kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılamada kullanılmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde sulanmakta olan 6,85 milyon hektar arazinin 4,56 milyon hektarlık kısmını sulamaya açan DSİ, (2,29 milyon hektarı mülga Köy Hizmetleri ve Halk sulamaları) 2000’li yılların başından itibaren yağmurlama ve damlama gibi modern sulama tekniklerine ağırlık vermiştir. Diğer taraftan ülkemizde tüketilen suyun %77’lik kısmı tarımsal sulamada harcanmaktadır. Tarımsal sulamadaki su tüketimini azaltmak için modern sulama teknikleri yaygınlaştırılmaktadır. Bu kapsamda 2000’li yılların başında %6 olan modern sulama oranı  %29’a yükseltilmiştir. ’dedi.

81 İl için içme suyu eylem planı hazırladık

Türkiye genelinde 2021 yılı sonu 49 Milyon kişiye ilave içme suyu sağlanacağını sözlerine ekleyen Yıldız,’ 81 ilimiz için hazırladığımız İçme suyu Eylem Planı ile illerimizin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacı planlanmıştır. DSİ tarafından 5.771 km içme ve kullanma suyu isale hattı döşenmiştir. 2021 yılı sonu itibarıyla 102 adet modern içme suyu arıtma tesisi bitirilerek günde 9,52 Milyon m³ AB standartlarında arıtılmış su üretilecektir. GAP kapsamında bulunan Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin ve İlçeleri, Şırnak ve ilçeleri ile Siirt ve ilçelerinde DSİ tarafından tamamlanan tesislerle bugüne kadar 801 milyon m³/yıl içme suyu temin edilerek Bölgedeki illerin uzun vadeli ihtiyaçları karşılanmıştır." dedi.

 Türkiye’nin en uzun içmesuyu tünelini tamamladık

 Türkiye'nin en uzun içme suyu tünelini tamamladıklarını ifade eden Genel Müdür yıldız şöyle devam etti; "Ankara’ya içme suyu getirmek için 31 bin 562 metre uzunluğunda tünel inşa edilen Gerede İçme suyu Projesi önemli bir projedir. Bu Türkiye’deki en uzun içme suyu tünelidir. Gerede İçme suyu Projesi’ni de bitirerek Ankara’ya temiz ve sağlıklı içme suyu getirdik. Gaziantep’in uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu teminini sağlamak amacıyla inşa edilen Gaziantep-Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı hizmete açıldı. Gaziantep-Düzbağ İçme suyu İsale Hattı da gurur duyduğumuz bir proje olarak tarihe geçecektir. Bunun gibi birçok proje hayata geçirilmiş olup, şehirlerimizin içme kullanma suyu meselesi kökünden çözüldüğünü söyledi.

Atıksuların toplanması ve arıtılması ile kullanılmış suların tekrar kazanılması maksadıyla gerekli tesisleri yapmak veya yaptırmak, başta İçme suyu havzaları olmak üzere çevre ve sağlık açısından acil önlem alınması ihtiyaç duyulan yerlerde gerekli Atıksu Tesislerini yapmanın DSİ’nin sorumluluğunda olduğunu ifade eden Genel Müdür Yıldız, ’Bu kapsamda; İlk olarak Ergene Havzası Koruma Eylem Planında yer alan ve nüfusu 10 binden fazla olan 13 yerleşim yerinin İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile 3 yerleşim yerinin Atıksu Kolektör Hattının yapımı tamamlanarak işletmeye alınmış ve Belediyelerine devredilmiştir. Kurumumuzca yapılan çalışmalarla 21 adet Atıksu Arıtma Tesisleri tamamlanarak belediyelere devredilmiş ve işletmeye alınmıştır." dedi.