Atatürk’ü anma programı Havuzbaşında bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saatler 09:05’i gösterdiğinde sirenler eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından okunan İstiklal Marşıyla bayraklar yarıya indirildi.

Anma törenine; Erzurum Valisi Okay Memiş, MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, İyi Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkân, şehit aileleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtında düzenlenen çelenk töreni sonrası, 10 Kasım Atatürk’ü anma programı Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade salonunda Atatürk’ün sevdiği türkülerin seslendirilmesi ve Oratoryom ile devam etti.

Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Atatürk Üniversitesi İnkılap Tarihi Bölümünden Doç. Dr. Asaf Özkan, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 80. Yıl dönümünde saygıyla ve şükranla anmayı bir borç biliyoruz. Bugün 95 yaşında olan Türkiye Cumhuriyeti eğitimden sağlığa, bilimden sanayiye kadar birçok alanda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Yıllar önce hayal gibi görünen muasır medeniyetler seviyesine ulaşma fikri artık hayal olmaktan çıkmıştır. Bütün bunlar diğer ülkelere örnek ve model olan Cumhuriyetimizin ne denli önem arz ettiğini ve Atatürk’ün ne kadar ileri görüşlü bir devlet adamı olduğu gerçeğini bir kere daha açıkça ortaya koymuştur” dedi.

Ardından Yarbay Sertaç Erkişi tarafından Atatürk’ün askeri kişiliğini anlatıldı. Yarbay Erkişi, “Tüm zorluklar karşısında mücadele etme, kendine güvenme, başarma azmi ve gücü veren ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri daima bize yol gösterici olacaktır. Onun, büyük Nutkun sonlarında Türk Gençliğine hitaben çizdiği tablo, aslında mücadeleye atıldığı zaman memleketin içinde bulunduğu tablodur. Atatürk, en güç şartlar altında bile Türk Milletine güven hissinin kaybolmaması gerektiği gerçeğini ispatlamış milli bir kahramandır” diye konuştu.

Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Oratoryomun sunumu ve şiirlerin okunması ile devam eden program, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirilmesinin ardından sona erdi.