Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu’nun makamında yaptığı toplantıya, 9’uncu Kolordu Komutanı ve Garnizon Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar, Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı ile her iki üniversitenin öğretim üyeleri katıldı.

Vali Azizoğlu, 12 Mart 2018 tarihinde Erzurum’unKurtuluşunun 100’üncüyılını anma ve kutlama etkinlikleri kapsamında yapılması planlanan program hakkında il protokolü ile görüş alışverişinde bulundu. Toplantı sonunda yapılacak etkinlikler ve yayınlanacak eserlerle ilgili iki ayrı komisyonun kurulmasına karar verildi.

100’üncü yıl programı kapsamında yapılacak etkinliklerde özellikle geleceğimizin teminatı gençlerimize milli bilinç kazandırılması, tarihte yaşanan acılardan ders çıkartarak gelecekte; yaşadığımız coğrafyada daha uyanık ve daha duyarlı olmalarını sağlayacak çalışmalar yapılması kararı alındı.

12 Mart Erzurum’un tek başına kurtuluşu olmadığını aynı zamanda Birinci Dünya Harbinin bitişi ve Cumhuriyete giden yolun başlangıcı olduğunu ifade eden Vali Azizoğlu, “Erzurum Anadolu’nun önemli bir kentidir. Tarihte Erzurum’da çok büyük olaylar cereyan etmiştir. Erzurum bir taraftan düşmanla savaşırken, diğer taraftan Ermenilerin büyük katliamlarına tanık olmuştur. Yaşanan olayları ve Cumhuriyete giden yolu kurtuluşun 100’üncüyılında bilimsel kaynaklarla ve bütün insanların anlayacağı şekilde toplumun önüne getirelim. 100’üncüyılda bu heyet tarihe önemli bir not düşsün” dedi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, son olarak Erzurum ve ilçelerinde bulunan bütün şehitliklerin ihyaedilmesi konusunu gündeme getirerek, çalışmaların başlatılmasını istedi.