DAİB Yönetim Kurulu üyeleri ve bölgemizde inşaat sektöründe faaliyet gösteren proje katılımcısı firma temsilcilerinin katılımları ile Kasım ayı içerisinde ilk program Endonezya’ya gerçekleştirilmiş olup, söz konusu yurtdışı pazarlama faaliyetleri kapsamında öncelikle Ekonomi Bakanlığı Jakarta Ticaret Müşaviri M. Murat TAŞKIN, Jakarta İnşaat ve Müteahhitler Birliği Yöneticileri tarafından, katılımcı firma temsilcilerimize Endonezya pazarı hakkında soru cevap şeklinde bilgilendirme gerçekleştirildi.

Ticaret Müşaviri Sn. Murat Taşkın; ‘‘Uzak Doğu'nun yıldızı parlayan ülkelerinden Endonezya hızla gelişen ekonomisiyle dikkat çekmesi ve sektördeki en büyük tedarikçilerinin bu ülkede yer alması nedeni ile ülkemiz ihracatı açısından önemli bir yere sahiptir. Endonezya sanayi ürünleri olarak demir çelik ürünleri, paketleme makine ve ekipmanları, inşaat malzemeleri, mermer ürünleri gibi ürünlerde potansiyel bir pazar. Türk yatırımcılar bu sektörlerde Endonezya'da iş yapabilirler.Coğrafi uzaklığa rağmen iki ülke arasında ticaretin gelişme gösterebileceği ve iki ülke arasında ticari anlaşmaların yapılması halinde bu gelişmenin daha üst düzeylere çıkarılabilecek’’ ifadesinde bulundu.

“İnşaat Malzemeleri Sektörünün İhracat Kapasitesinin Geliştirilmesi” adlı UR-GE projesikapsamındaKasım ayı içerisindeki ikinci program inşaat sektöründe Körfez coğrafyasının kalbi olan Birleşik Arap Emirliklerine gerçekleştirildi. Dubai Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve CEO’su Hamad Buamim’in ve Dubai Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Majid Saif Al Ghurarir’in ev sahipliği yaptığı toplantı ile başlayan programda Ekonomi BakanlığıMüsteşar Yardımcısı Kadir BAL, DUBAİ Başkonsolosu Erdem OZAN ve Dubai Ticaret Müşaviri Hasan ÖNAL’ın katılımları ile, Sharjah Chamber Of Commerce And İndustry (Sharjah Ticaret Odası)’nın katkıları ileinşaat sektöründe faaliyet gösteren DUBAİ’li ithalatçı firma temsilcilerinin ve bölge firmalarımızınkatılımları ile ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Müsteşar Yardımcısı Kadir BAL, gerçekleştirilen Yurtdışı Pazarlama Faaliyetinin önemini vurgulayarak, iki ülke arasında inşaat sektöründe yatırım fırsatlarına işaret etti. BAL, Dubaisermayesinin Türkiye’de daha yenilikçi teknolojik ürünlerin üretimine dikkat çekilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, sektörde DUBAİve Türk iş dünyasının tecrübesinin bir araya getirilmesinin önemine vurgu yaptı.Katılımcı firmalarımızla yapılan mülakatlar sonrasında ikili görüşmelerin olumlu geçtiği ve ihracat potansiyelinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Program kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük üretici ve müteaahitlik hizmeti veren firmalarından biri olan BK GULF LLC firması başta olmak üzere sektörde faaliyet gösteren inşaat-yapı malzemeleri tedarikçi-ithalatçı firmalar ziyaret edilerek, 3 ayrı grupta (Elektrik, Yapı Malzemeleri ve iç dizayn) olmak üzere görüşmeler düzenlenmiş,  Söz konusu inşaat sektörü firmalarıyla yoğun görüşmeler yapılmış, firmalarımızın sektöre ilişkin teknolojileri görmeleri, pazarda rekabet güçlerini artırmaları ve ülkemiz ihracatını en yüksek seviyelere taşımaları hedeflenmiştir.