Kadroya geçiş için başvuruda bulunan eski hükümlülerde “en az bir yıl veya daha fazla hapis cezasına çarptırılmış olmama” şartı aranırken, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Erzurum’da da çok sayıda eski hükümlü taşeron işçi büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kaldı. Erzurum’da belediyeler başta olmak üzere taşeron işçi çalıştıran birçok kurumda benzer bir durum yaşanırken, eski hükümlü işçiler ise, çareyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmekte buldu.

 ERDOĞAN’A SESLENDİLER

Aralarında yıllardır kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların da bulunduğu taşeron işçiler, “Yapılan yasal düzenlemede, kadro sahibi olabilmek için ‘herhangi bir suçtan en az bir yıl veya daha fazla hapis cezasına çarptırılmış olmama’ şartı getiriliyor. Taşeron işçiler olarak birçoğumuz bu şart yüzünden kadro dışında kalıyoruz.” dediler.

Hükümetin daha önce de çeşitli konularda bazı düzenlemeler yaparken mağduriyete sebep olduğunu ve bu duruma her zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahale ettiğini vurgulayan taşeron işçiler, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu mağduriyetin de önüne geçeceğine inanıyoruz. Çünkü neredeyse hepimiz bu sürecin sonunda işsiz kalacağız. Cumhurbaşkanımız bizim sesimizi muhakkak duyacaktır. AK Parti Milletvekillerimiz bu konuyu ne olur Meclis gündemine getirsinler. Biz cezamızı adaletin öngördüğü biçimde zaten çektik, bizi ikinci kez cezalandırmasınlar” diye konuştular.  

 HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Öte yandan konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurulan hukukçular ise, engelli ve eski hükümlülerin istihdam edilerek topluma kazandırılabilmeleri için olağanüstü bir çaba sarf eden hükümetin bu durumu ancak gözden kaçırmış olabileceğini dile getirdiler. Hukukçular, taşeron işçi olarak çalışan eski hükümlülerin, yine devlet tarafından kendilerine sağlanan imkan ve pozitif ayrıcalıklar sayesinde istihdam edildiklerini hatırlatarak, “Eski hükümlülerin ve engellilerin istihdam edilmeleri için çaba gösteren, hatta bu konuda teşvikler uygulayan bir hükümet, eski hükümlü olan taşeron işçilerin mağduriyetine kesinlikle yol açmaz. Bu durum olsa olsa gözden kaçırılmıştır bir durum olur. Dolayısıyla yapılacak yeni bir düzenleme yahut mevcut düzenlemeye eklenecek geçici bir madde ile eski hükümlü taşeron işçilerin mağduriyetleri önlenebilir. Hükümetin bu konuda gereken adımları atacağına inanıyoruz” dediler.