Meclis toplantısına katılmak üzere ETSO’ya gelen Vali Seyfettin Azizoğlu’nu, Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Meclis Başkanı Saim Özakalın ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı. Başkan Yücelik’le makamında bir süre görüşen Vali Azizoğlu daha sonra Meclis Toplantısına iştirak etti. Toplantıda ilk olarak, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Demir tarafından ETSO’nun ekim ayı faaliyet raporu, okundu.
BAŞKAN YÜCELİK; “KAMU, ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMALI”
Toplantıda daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik konuştu. Şehrin en üst düzeydeki yöneticisi olarak iş dünyasının sıkıntılarıyla yakından ilgilenen Vali Azizoğlu’nu ETSO’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarının ifade eden Başkan Yücelik, sorunların aşılması için kamu-özel sektör işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Gelişmiş ülkelerin uyguladığı modellerde, sadece kamu kaynakları ve kamu yatırımlarıyla kalkınmanın mümkün olmadığının görüldüğünü, buna karşılık özel sektörün ciddi anlamda desteklendiğinin altını çizen Başkan Yücelik, “Bu sebeple de ülkemizde kamunun, özel sektörün önünü açacak adımlar atması ve uygulamalar yapması gerekiyor. Kamunun, özel sektör temsilcileriyle istişare ederek atacağı adımlar, birçok sektöre canlılık kazandıracak, bunun neticesinde iş ve istihdamda artış sağlanacaktır. Bölgemiz ancak bu anlayışla hak ettiği şekilde gelişip kalkınacak ve istediği sıçramayı yapacaktır” diye konuştu.
Toplantıda daha sonra konuşan Vali Seyfettin Azizoğlu ise, Erzurum’un sadece Doğu Anadolu’nun değil, bölgenin doğusundaki ülkelerin de ticaret ve sanayi merkezi olacağını ileri sürdü. Tarım ve hayvancılığın Erzurum’un kadim bir geçim kaynağı olduğunu ifade eden Vali Azizoğlu, ancak sektörün bölge ekonomisine sağladığı katma değerin artırılması için de çalışma yürüttüklerini söyledi.
“BÖLGEYE ÖZGÜ HAYVANCILIK MODELİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Son 1 buçuk aydır, köydeki çiftçinin hayvancılıktan elde ettiği geliri artıracak bir modelin nasıl gerçekleşebileceğine dair bir çalışma yürütüldüğünü ve bu kapsamda Atatürk Üniversitesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Tarım İl Müdürlüğü’ne bir rapor hazırlatıldığını kaydeden Vali Azizoğlu, “Önümüzdeki süreçte işin taraflarını da içine alan bir toplantı daha yapacağız ve ‘Doğu Anadolu Bölgesi’ne özgü bir hayvancılık modelini nasıl geliştirebiliriz’ ona yoğunlaşacağız ve inşallah bunu başaracağız” dedi.
Yerel ve ulusal yatırımcıların, Cazibe Merkezleri Programı sayesinde Erzurum’a olan ilgisinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Vali Azizoğlu şöyle devam etti; “Gerçekten Erzurum yatırımcılardan ne bizim, ne de bakanlığın hayal etmediği bir ilgi gördü. Erzurum’a 22 milyar TL tutarında bir yatırım talebi var. Cam sanayinden, mobilya sanayiine, petrokimyadan, ilaç sanayiine ve silah sanayiine kadar birçok büyük yatırım şu anda Erzurum’a gelmeyi bekliyor. Kalkınma Bakanlığı’nın, bu yatırım talepleriyle ilgili inceleme ve değerlendirmelerini tamamlamak üzere olduğunu öğrendik. Eğer bu değerlendirmelerden olumlu netice alınır ve talipli yatırımcıların önü açılırsa inanıyorum ki önümüzdeki bir kaç sene içerisinde Erzurum bambaşka bir sanayi şehri olacak.”
“ERZURUM’UN HAYALLERİNİ YOK ETMEYE HAKKIMIZ YOK”
Bölgede 1 saatlik uçuş mesafesinde 300 milyon insanın yaşadığını belirten Vali Azizoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu bölgede yapılacak hiçbir yatırımın pazarlama problemi yok. Yanımızda hemen İran, Azerbaycan ve Gürcistan var. Bunların birçoğu zengin ve parası olan ülkeler. Burayı, üretimin yanı sıra, ticaret ve lojistik anlamda da bir merkez haline getirebilirsek bu ülkelerin alacağı ürünlerin pazar yeri Erzurum olabilir. Zaten Erzurum’un bu anlamda geçmişinden gelen bir kültürü var. Erzurum geçmişte de Tebriz’in ticaret merkeziydi. Yani Tebriz- Erzurum-Trabzon hattı bu ticaret yolunun ana güzergahıydı. Yani limandan çıkıp Tebriz istikametine oradan da Orta Asya’ya kadar gidiyordu. Şimdi de aynısı olacak. Bu, müteşebbisimizin heyecanı, gayreti ve çabasıyla ve biz idarecilerin elini taşın altına sokmasıyla olacak. Bir gün bizler buralardan gideceğiz ancak yaptıklarımızın memleketimize hep bir hizmet olarak kalacağını umut ediyoruz. İnşallah bu sefer bu fırsatı kaçırmayacağız. Eğer kaçırırsak Erzurum ve bölgenin de hayali yok etmiş olacağız. Bunu yok etmeye hiçbirimizin hakkı yok.”
DOĞALGAZ İNDİRİMİ KONUSU
Vali Azizoğlu toplantıda Meclis üyelerinin çeşitli konulardaki sorularını da cevaplandırdı. Vali Azizoğlu, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’in de gündemde tuttuğu, ‘Doğalgaz indirimi’ ile ilgili olarak da, konuyla ilgilendiğini ve gerekli araştırmayı yaptıklarını belirterek, “Eğer Bayburt ve Gümüşhane için böyle bir indirim uygulanmışsa, Erzurum’un da bu imkandan faydalanması için elimden geleni yapacağımdan emin olabilirsiniz” diye konuştu.
Toplantıda bu konudaki düşüncelerini dile getiren Başkan Yücelik ise, 1998 yılında 4325 sayılı bir yasa çıktığını ve bu yasanın hem istihdamı artırmak, hem de müteşebbisi rahatlatacak bir takım önemli teşvikler içerdiğini hatırlatarak söyle konuştu; “Bu bölgeyi her anlamda daha yaşanabilir bir şehir yapmak istiyorsak o yasaya benzer bir yasa daha getirilmesi lazım Bölgemizi, o yasanın sağladığı desteklerle daha cazip kılarsak, insanlarımızı yaşadığı şehirlerde tutabiliriz. Bizim kış aylarında giyim kuşama, ulaşıma kadar birçok ihtiyacımız için harcadığımız batıdaki illerden gerçekten çok fazla Kısaca, bizi dezavantajlı yapan unsurları bertaraf edecek, ekonomik ve sosyal anlamda daha cazip hale getirecek teşviklere ihtiyacımız var.”
AZİZOĞLU, ETSO’NUN ÜNİVERSİTE ÇABASINA TAKDİR ETTİ
Başkan Yücelik konuşmasında ayrıca, ETSO Meclisi’nin, yıllardan beri uyum içerisinde görev yapan ve her biri alanında kendini ispat etmiş iş adamlarından oluştuğunu belirterek, Oda’nın, kısıtlı bir bütçeye rağmen Meclis’ten ve üyelerinden aldığı güçle Doğu’nun ilk vakıf üniversitesini kurma çabasına girdiğini söyledi. Bu anlamda önemli mesafeler aldığını anlatan Başkan Yücelik üstlendikleri bu önemli sorumluluğu yerine getirmek için büyük bir gayret gösterdiklerini dile getirdi.
ETSO’nun üniversite kurma çabasını büyük bir takdirle karşıladığını söyleyen Vali Seyfettin Azizoğlu ise, “Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın böyle bir işe koyulması başlı başına çok büyük bir olaydır. Bu cesareti gösteren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bunun başarılacağından da emin olun. Erzurum’a Ticaret ve Sanayi Odamızın bir üniversitesi gelecek. Çünkü bu büyük bir çaba, cesaret ve hizmet aşkıdır. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.