Atatürk Üniversitesi'nde bahçıvan olarak çalışan Yakup Ardahan, babasıyla birlikte merkez Yakutiye ilçesine 32 kilometre uzaklıktaki Yeşildere Mahallesindeki annesinin mezarını ziyaret etmek üzere yola çıktı. Yolculuk sırasında babasıyla tartışan Ardahan, bir süre sonra otomobilden inerek, 15 kilometre uzaklıktaki kent merkezine yürümeye başladı. Yoğun yağmura rağmen yürümeye devam eden Ardahan, yol kenarında uçamayan bir kuş gördü. Yanına yaklaştığı kuşun kanadının kırık olduğunu gören Ardahan, kucağına alarak yürümeye başladı. Yaklaşık 10 kilometre yüreyerek kent merkezine ulaşan Ardahan, 1 gece de evinde misafir ettiği kuşu temizleyerek yarasını pansuman etti. Çocuklarıyla birlikte kara çaylakla ilgilenen Ardahan, bayram sabahı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne giderek yaralı hayvanı teslim etti. Bayram tatilinde olmalarına rağmen kuruma gelerek kanadı kırık kara çaylak kuşunu teslim alan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yaban hayatı veteriner hekimi Selçuk Albayrak, kuşu muayene etti. Albayrak, yaralı kuşun kanadının kırık olması sebebiyle Kars'taki rehabilitasyon merkezine tedaviye gönderileceğini söyledi. Albayrak, rehabilitasyon merkezinde tedavi edilecek olan kuşun iyileştikten sonra doğal hayata bırakılacağını söyledi.

BANYODA YIKADIM

Babasıyla birlikte annesinin mezarını ziyarete giderken yaşadıkları tartışma sonrası otomobilden indiğini ve yüreyerek kent merkezine dönmeye karar verdiğini anlatan Yakup Ardahan, şunları söyledi:
"Erzurum'a yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Dumlu mahallesinden yürümeye başladım. Yürürken, yol kenarında uçamayan kuşu gördüm. Kuşlara meraklı biri olduğum için yanına yaklaştım, hareket etmeye çalışıyordu ama kanadının kırık olduğunu farkettim. Kucağımda 10 kilometre taşıyarak evime götürdüm. Banyoya sokup yıkadım, yarasını ve etrafını temizleyip açtım. Tentürdiyot ile pansumanını yaptım. Ben daha önce yabani kuş yetiştiriyordum. Jako papağanım da vardı. Çok yabaniydi evcilleştirdim, kelime öğrettim. Biraz tecrübem vardı. Kızlarım da sevdikleri kuşa kızıl ismini verdiler."
Yaralı kuşu Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlisine teslim eden Ardahan, herkesin yaban hayata destek çıkmasını istedi.