Mevcut Rektör Prof Dr Bülent Çakmak'ın rektörlükte ilk dönemi olması, ikinci kez atanabilme avantajı olarak değerlendirilmesinin yanında, Aslen Trabzonlu olması, AK Parti'ye yakın Siyasi Trabzon lobisi tarafından desteklenmesi de şansının yüksek olduğu kanısı oluşturuyor. Ancak Erzurum'da AK Parti ve MHP yerel siyasi dinamikler açısından değişmesi gerektiği kamuoyunda dillendirilmeye başlaması 2023 Cumhurbaşkanlığı seçim stratejisi ve Cumhur İttifakı birlikteliği çerçevesinde ele alınacağı da söylentiler arasında yer alıyor.Yine URAP'ın yaptığı ,Uluslararası Üniversitelerin performans değerlendirilmesinde Erzurum Teknik Üniversitesinin sonda 3. olması, Doğu Anadolu'da ,Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Bingöl, Kars Kafkas gibi üniversitelerin bile gerisinde kalması da mevcut yönetimin dezavantajları arasında bulunuyor.

Yine 2010 yılında Teknik Üniversite konseptinde kuruluşu sağlanırken, kuruluşta 6 fakültenin sadece ikisinin teknik üniversite kapsamında değerlendirebilecek olup diğer fakültelerin sosyal bilimler temelli olması, 12 yıllık zaman zarfında 6 fakültenin üzerine çıkılamaması, öğrenci sayısında hala 4000 binlere ulaşılamaması, toplam öğretim üyesinin 300 civarında seyretmesi de Prof. Dr. Bülent  Çakmak ve ekibine eksi puan yansıdığı kulislerde dolaşan dedikodulardan.

Adaylar arasında mülakata girenler incelendiğinde, 6 adayın AK Parti siyasal eksenli ve destekli olduğu, diğer aday Prof Dr Ahmet Gökhan Yazıcının ise tek  Ülkücü aday olduğu Rektörlük süreci ile ilgili diğer dikkat çeken bir boyuttur.

6 aday süreci sessiz ve derinden yürütmeye çalışırken, Erzurum Kamuoyunda Ahmet Gökhan Yazıcı üzerinde kitlesel bir kamuoyunun da oluştuğu söylenebilir. Tabi ki bu kamuoyunun oluşmasında Ahmet Gökhan Yazıcının, Akademik kişiliğinin yanı sıra, Erzurum'u ve Türkiye'yi Uluslararası arenalarda temsil eden ve başarılar kazanan bir milli sporcu olması, yine çok küçük yaşlardan beri Ülkü ocaklarında yetişip, başkanlık yapması, çeşitli dönemlerde belediye başkanlığı ve milletvekilliğine aday olması,  MHP'nin önceki dönem Merkez Yürütme Kurulu üyesi olması ve 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur ittifakının MHP'den 3. sıra Milletvekili adayı olmasıyla birlikte, şehir genelinde ve Ülkücü camiada tanınırlığının çok fazla olmasının da etkili olacağı dillendiriliyor.

 Diğer taraftan Cumhur İttifakının ortağı Ülkücülerin, Atatürk Üniversitesinin ilk dönem seçimlerinde adayları Prof Dr Ömer Selim Yıldırım'ın rakiplerine büyük fark atarak birinci olmasına rağmen atanmamasının burukluğunun ve yine son yerel seçimlerinde İttifakın bozulduğu bir dönemeçte Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan ettikleri Prof Dr Serdar Sevimli'nin yeniden tesis edilen ittifak protokolü gereği adaylıktan geri çekilmesinin oluşturduğu hayal kırıklığı ile hiç değilse 2023 seçimleri öncesi Ülkücüler için ciddi anlamda moral ve motivasyon kaynağı olabilecek bir Ülkücü adayın atanması arzu ve beklentisinin oluşması da kamuoyu tarafından, Yazıcı'nın seçilme ihtimalini kuvvetlendiren sebepler arasında değerlendiriliyor.