Doğu Anadolu Bölgesi’nin kış turizmindeki rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Avrupa Birliği’nin de desteğiyle yürüttüğü ‘Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizm Koridoru Projesi’nde sona gelindi. Her üç kayak merkezini uluslararası düzeyde rekabet edebilir seviyeye getirmek, tanıtım ve pazarlamada ortak strateji belirlemesini sağlamak adına bir dizi çalışmanın yapıldığı projede ‘Tarihi İpek Yolu’ndan esinlenilerek ‘Ski Silk Road’ yani ‘Kayak İpek Yolu’ markası da oluşturuldu.
Hem projenin son durumu hem de markanın tanıtımı yapmak amacıyla ilk olarak İstanbul’da düzenlenen ‘Road Show’ çalışmasına seyahat acenteleri, tur operatörleri, yatırımcılar ve bölgedeki otellerin temsilcileri katıldı. Her üç kayak merkezinin tanıtım ve pazarlama çalışmalarından kullanılacak olan ‘Kayak İpek Yolu’ markası büyük beğeni kazanırken, proje yürütücüleri fırsatı değerlendirerek, Palandöken-Konaklı, Ergan ve Sarıkamış kayak merkezlerinin tanıtımını da yaptı. İki gün süren toplantıda ayrıca proje kapsamında oluşturulan ‘Destinasyon Yönetim Merkezleri’nin belirlenen personeline de turizm, tanıtım, pazarlama ve potansiyeli açığa çıkarma başlıklarında bir dizi eğitim verildi.
Son iki yıldır yürütülen projede bölgenin adeta röntgenini çeken uzmanlar bölgenin kış turizmi potansiyeli ile ilgili de önemli tespitlerde de bulundu. Uzmanlar, üç kayak merkezinin otel kapasiteleri, pistler ve tesisleri açısından gelişim aşamaları ve mevcut yapılandırmaları itibariyle birbirinden farklı olduğunu değerlendirilirken, ortak özelliklerinin de suni kar üretimi olduğunu belirtti.
Dünya’da yaşanan iklim değişikliğiyle son yıllarda kar yağışı almayan Avrupa ülkelerinde kayak severler arayış içine girerken, proje uzmanları her fırsatta bu durumun Türkiye lehine olduğunu vurguladılar. İstanbul’daki toplantıda da konuyu gündeme getiren Proje Genel Koordinatörü Francesco Comotti, iklim değişikliğiyle Avrupa ülkelerini kış turizminde zor günler yaşadığını ve yaşamaya devam edeceğini kaydetti.
Comotti, “Bu durum Türkiye ve Doğu Anadolu Bölgesi için ciddi bir avantaj oluşturuyor. Burada hem yüksek irtifa hem de iklim etkileyici bir durumda. Ayrıca bölgenin kültür turizmi ve gastronomi açısından da önemli avantajları bulunuyor. Türkiye’de çok sayıda kayak merkezi var ve ciddi anlamda programlar geliştiriliyor. Ancak kayakçı sayısı çok sınırlı ki bu sadece nüfusun yüzde biri. Haliyle bu kayak merkezlerini doldurmak için yurt dışından yararlanmak gerekiyor. Biz burada hem iç talebi hem de yurt dışından gelen müşterilerin sayısını artırmak istiyoruz. Bilinmeli ki Dünya’daki kayakçılar yeni tecrübeler edinmek istiyorlar ve Erzurum, Erzincan ve Kars’ın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesini sağlamalıyız. Ancak önemli olan önce kendi ürünümüzü tanımak, ne, nasıl olduğunu anlamak ve ürüne göre pazar aramak. Çok açık söylüyorum bu koridorun tamamı bizi diğer rakiplerimize göre eşsiz kılacak bir potansiyele sahip. Bu projenin hayat bulmasında katkılarını esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkürlerimi iletmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Turizm uzmanı Alex Andrei de proje kapsamında geliştirilen ‘Ski Silk Road’ markasının üç destinasyonu birleştirdiğini ve aynı çatı altında uluslararası piyasaya sunmak için önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Türkiye’de çok ciddi bir yaz turizmi olduğunu ancak kış turizmi için aynı şeyin söylenemeyeceğini ifade eden Andreis turizmde çeşitliliği artırmanın projenin hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.
Andrei, şöyle devam etti: “Projeyle bu üç nokta arasında ciddi bir iletişim sağlanabilirse iş hacmi ve istihdamın artırılması kaçınılmaz olacaktır. Biz iyi organize edilmiş bir turizm hedefliyoruz. Hemen belirtmeliyim ki bu üç destinasyonunun çok ciddi bir potansiyeli var ve yurt dışından gelecek olan insanlar için büyük avantajları bulunuyor. Şimdi bu bölgeyi Alplerle kıyasladığımızda bölgenin çok ciddi avantaj teşkil ediyor. Öncelikle havalimanı kayak merkezine çok uzak. Ancak Erzurum’da havalimanı kayak merkezine 15 dakikalık bir mesafede. Bununla birlikte yeni bir markamız var, ‘Ski Silk Road’ yani bu üç destinasyonu birleştirecek bir ifade ‘Kayak İpek Yolu’ her üç lokasyonu aynı çatı altında uluslararası piyasaya sunmak için önemli bir çalışma oldu. Bölgenin bir diğer avantajı da iklim değişikliği... 7-8 yıl içinde Avrupa’da kar olmayacağını verilere bakarak söylemek mümkün. İşte bu Türkiye için büyük bir fırsat.”
Uluslararası tanıtım fırsatı
Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizm Koridoru Projesi kapsamında Türkiye’de ilk kez Uluslararası Kış Turizmi Kongresi 15 - 17 Kasım tarihleri arasında Palandöken Kış Turizm Merkezi’ndeki Sway Hotel’de düzenlenecek. Uluslararası platformda kayak ve kış turizmi konusunda ün yapmış otorite isimler davet edildiği kongreye markalaşmış tur operatörleri ve Avrupalı gazeteciler de katılacak. Tanıtım için önemli bir fırsat olarak değerlendirilen kongreye Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da katılımı bekleniyor.
Kayağın İpek Yolu ‘Ski Silk Road’ Türkiye’ye tanıtılıyor
Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizm Projesi kapsamında ‘Tarihi İpek Yolu’ndan esinlenilerek ‘Ski Silk Road’ yani ‘Kayak İpek Yolu’ markası geliştirildi. Tanıtımı ilk olarak İstanbul’da yapılan çalışma İzmir ve Antalya’da da görücüye çıkacak. Final tanıtım ise 1.Uluslararası Kış Turizm Kongresi’nde olacak.