Erzurum 112 Acil Komuta merkezinde basın mensuplarıyla bir araya gelen İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir kar üstü paletli araçları sayesinde ulaşamadıkları hiçbir köy, hiçbir mezra olmadığını belirtti. Bedir Erzurum 112 Acil olarak 71 acil müdahale ambulansı, 5 adet kar üstü paletli ambulans, 2 adet snowtrack kar paletli ambulansla kışa hazır olduklarını ifade etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi;  

“Erzurum 112 acil olarak 71 Acil müdahale ambulansı, 5 adet kar üstü paletli ambulans, 2 adet snowtrack kar paletli ambulanslarla kışa hazır bir vaziyette bekliyoruz. Bütün önlemlerimizi aldık. İnşallah kışı kazasız belasız bir şekilde tamamlamış olacağız. 5 adet paletli ambulansın birisi Karayazı'da, diğeri Tekman, Çat, Köprüköy bir tanesi de Erzurum Merkezde olmak üzere konuşlandırdı. 2 adet snowtracktan biri acil durumlarda kullanılmak üzere GAMER’e tahsis edildi. Bir diğeri bizde şu anda özellikle biliyorsunuz güney ilçelerimiz kışın kar yağışının yoğun olduğu, köylerin çoğunlukla kapalı olduğu yerlerimiz, köy ve mezraların ulaşımın oldukça zor olduğu alanlar. Dolayısıyla buradaki hastaları alabilmek için kar üstü araçlardan paletli ambulanslardan faydalanıyoruz. Bu şekilde bizim şu an için ulaşamadığımız hiçbir köy, hiçbir mezramız bulunmamakta.  Önceden bu tip şeylerde insanlar ya kendileri bir şekilde kendi imkânlarıyla getirmeye çalışıyorlardı veya kızaklarla taşınıyordu. Tabi bunun bir çok mahsurlu tarafı var. Çoğu zaman da getirmiyorlardı. Yani insanlar bir devir kaderlerine terk edilmiş vaziyetteydi ama şu an çok şükür öyle bir durumumuz yok. Özellikle 2007'den itibaren bizim ilimize gönderilen 5 adet paletli ambulans 2 adet snowtrackla şu an ulaşamadığınız hiçbir köy yolu bulunmamakta. Yani insanlara bu araçlar bir nevi umut oluyorlar. Onları tedaviye, hayata tutundurmaya bir aracı oluyorlar. Bizim işimizin de en güzel tarafı insanların gözlerindeki mutluluğu görebilmek. Bu bize için büyük bir mutluluk, büyük bir haz veriyor. Çalışma şevkimizi artıyor.

2007 yılından bugüne kadar 3198 hastamızı Erzurum'daki muhtelif hastanelere nakletmişiz. Bu gerçekten iyi bir oran, çünkü eğer bu araçlar olmasaydı belki bu hastaların üçte biri hayatta olmayacaktı.  

Geçtiğimiz yıl 473 vakayı biz kar üstü paletli ambulanslarla taşıdık, 46 vakayı ise, hiç ulaşılması mümkün olmayan köylerden snowtracklarla aldık. Bu snowtracklar biliyorsunuz sadece önünü görebildiği zaman, yol olsun olmasın, kar üstünde her alanda gidebilen araçlar. 2 Metre 3 metre kara kadar kullanma şansımız var. Sadece görüş mesafesi yakaladığımız Erzurum'da dağdan bayırdan her taraftan aşıp hastaya bir şekilde ulaşmış oluyoruz. Bu hastaların önemli bir kısmı kadın doğum hastaları biliyorsunuz burada iki can mevzubahis, dolayısıyla aynı anda belki iki hayat kurtarmış oluyoruz.

Yine bir bölümü kalp damar hastalıkları, yaşlı hastalar ki bunlar da müdahale edilmezse sonuçları kötü olabilecek hastalar yine muhtelif tramva hastaları, bu şekilde 3198 hastamızı bir şekilde hastanelere nakletmişiz. Biz bölge iliyiz, daha güçlü bir pozisyondayız. Bu minvalde bir tane de hava ambulansımız var. Helikopterimizle, görüş mesafesi uygun olduğu durumlarda hiç ulaşılamayacak köylere, mezralara bir şekilde gidip yine hayal kurtarmış oluyoruz. İnşallah bu kışı da kazasız belasız iyi bir şekilde tamamlayıp, bahara sağ salim çıkmış olacağız.”

9 Yıldır Erzurum 112 Acil’de Paramedik olarak görev yapan Büşra Bayoğlu isimli personel paletli araç kullanmakta adeta erkeklere taş çıkarıyor. Aynı zamanda ambulans sürüş teknikleri eğitmenliği yapan Bayoğlu; “Kar üstü paletli ambulans kullanmak, normalinden çok daha zor. Özellikle lastik yerine paletlerin bulunması direksiyonun dönmesini son derece güçleştiriyor. Ancak yaptığınız işi severek yaptığınız zaman, ‘zor’ kavramını hayatınızdan çıkarıyorsunuz.” Dedi.